Γνωριμία με ένα άλλο άθλημα της αθλητικής παράδοσης της Κέρκυρας. Το άθλημα του κρίκετ.

Μάθημα: Φυσική Αγωγή
Διδακτικό αντικείμενο: Το άθλημα του κρίκετ
Τάξη: Γ' Γυμνασίου 
Στόχος: Η γνωριμία των μαθητών με το άθλημα του κρίκετ.
Επιμέρους στόχοι:  α) η απόκτηση γνώσεων σχετικά με την ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη σχέση του με το νησί της Κέρκυρας, β) η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο παίζεται το παιχνίδι και γ) η εκμάθηση των βασικών κανονισμών του.

Ιστορικά στοιχεία
To Κρίκετ παίχτηκε για πρώτη φορά στη νότια Αγγλία τον 16ο αιώνα. Μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, είχε εξελιχθεί σε εθνικό τους σπορ. Η επέκταση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση του αθλήματος και από τα μέσα του 19ου αιώνα να πραγματοποιούνται οι πρώτοι διεθνείς αγώνες.Το κρίκετ παίζεται τόσο σε κλειστό χώρο (indoor cricket) όσο και σε ανοιχτό χώρο (outdoor cricket). Παίζεται επαγγελματικά σε Πακιστάν, Ινδία, Αυστραλία, Δυτικές Ινδίες, Νότιο Αφρική, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Ζιμπάμπουε, Σρι Λάνκα κ.α., όπως επίσης και σε 53 Ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή παίζεται σε περισσότερο από το μισό πληθυσμό της γης. Το κρίκετ εμφανίζεται ιστορικά στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, η οποία βρισκόταν υπό αγγλική κατοχή, στις 23 Απριλίου 1823 με ένα παιχνίδι ανάμεσα στους αξιωματικούς του Βρετανικού Ναυτικού. Οι έφηβοι Κερκυραίοι, ακόμη και οι ενήλικες της εποχής εκείνης, δελεάστηκαν από αυτό το ευγενικό και ήρεμο ψυχαγωγικό ομαδικό παιχνίδι και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθησή του ενώ οι Άγγλοι από την πλευρά τους προθυμοποιήθηκαν με ευχαρίστηση να το διδάξουν και να το διαδώσουν. Από τη στιγμή αυτή και μετά χρειάστηκαν μόνο 12 χρόνια στους κερκυραίους για να μάθουν το παιχνίδι και να δημιουργήσουν δύο τοπικές ομάδες για να παίζουν με τους Βρετανούς. Η μία απαρτιζόταν από παίχτες κατώτερης και μέσης κοινωνικής στάθμης και ονομαζόταν μικροί και η άλλη από άτομα υψηλής κοινωνικής στάθμης και λεγόταν Μεγάλοι. Μετά την αποχώρηση των Άγγλων το 1864 από την Κέρκυρα και την ένωση των Eπτανήσων με την Ελλάδα, δημιουργήθηκαν δύο τοπικές ομάδες η Εταιρία Γκογκάκης και το σωματείο Καμπίτσης. Το 1893 λόγω έλλειψης παικτών τα δύο αυτά σωματεία συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο (Κ.Γ.Σ.), το τρίτο αρχαιότερο σωματείο στην Ελλάδα μετά τον Πανελλήνιο και τον Πανιώνιο. Ο Κ.Γ.Σ. ήταν ο μοναδικός αντίπαλος για τις ομάδες των πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού που επισκέπτονταν την Κέρκυρα. Το 1923 ιδρύθηκε ο Εργατικός και το 1925 άνοιξε τις πύλες του στην αριστοκρατία και ιδρύθηκε ο Γ.Σ.Κ. Βύρωνας, στη μνήμη του μεγάλου ποιητή. Αποκορύφωμα στην εποχή πριν από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν το 1904 με 30-40 πλοία του Μεσογειακού στόλου να παρευρίσκονται στους αγώνες κρίκετ και το 1932 που ήταν παρούσα η πριγκίπισσα της Ουαλίας στο πολεμικό πλοίο Queen Elizabeth καθώς και 45 άλλα πλοία.Το 1996 ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ (ΕΛ.Ο.Κ.) η οποία με ειδικό νομοθετικό βούλευμα έχει έδρα την Κέρκυρα (Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ www.cricket.gr/ιστορία/).

Τρόπος Διεξαγωγής παιχνιδιού.



Ρίψη της μπάλας από τον σφαιριστή 
(Διεθνές σχολικό τουρνουά κρίκετ στην Κέρυρα 21-4-2014)


Ο αγώνας κρίκετ διεξάγεται σε αγωνιστικό χώρο καλυμμένο με χλοοτάπητα. Το σχήμα του γηπέδου είναι συνήθως ωοειδής και έχει διάμετρο 137-150 μέτρων.
Ο αγώνας χωρίζεται σε μέρη που ονομάζονται περίοδοι. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, η μία ομάδα παρατάσσεται και η άλλη ροπαλοφορεί. Οι δύο ομάδες αντιστρέφουν ρόλους μετά το τέλος της κάθε περιόδου. Ανά πάσα στιγμή του αγώνα στον αγωνιστικό χώρο βρίσκονται όλα τα έντεκα μέλη της παρατεταγμένης ομάδας και δύο ροπαλοφόροι της αντίπαλης ομάδας.

Το κύριο μέρος της δράσης συμβαίνει στην πίστα του κρίκετ, μία ορθογώνια λωρίδα μήκους 20,12 μ. και πλάτους 3,05 μ. στο κέντρο του πεδίου. Οι δύο ροπαλοφόροι στέκονται αντικριστά στα άκρα της πίστας, ο καθένας πίσω από μία γραμμή η οποία ονομάζεται πτυχή. Οι έντεκα παίκτες της παρατεταγμένης ομάδας στέκονται εκτός της πίστας, σκορπισμένοι σε διάφορα συγκεκριμένα σημεία του υπόλοιπου αγωνιστικού χώρου.
Πίσω από κάθε ροπαλοφόρο βρίσκεται ένας φράχτης ο οποίος λειτουργεί ως στόχος. Ο σφαιριστής της παραταγμένης ομάδας επιχειρεί από το ένα άκρο της πίστας να χτυπήσει με την μπάλα το φράχτη που βρίσκεται πίσω από το ροπαλοφόρο στο άλλο άκρο. Την ίδια στιγμή ο ροπαλοφόρος προσπαθεί να αποτρέψει την μπάλα από το να βρει τον στόχο χτυπώντας τη με το ρόπαλο. Αν ο σφαιριστής βρει το φράχτη ή αν ένας συμπαίκτης του καταφέρει να πιάσει τη μπάλα που χτυπήθηκε από το ροπαλοφόρο πριν αυτή ακουμπήσει το έδαφος, τότε ο ροπαλοφόρος παύεται για την υπόλοιπη περίοδο και αντικαθίσταται με συμπαίκτη του.

Αν όμως ο ροπαλοφόρος πετύχει να χτυπήσει τη μπάλα και η μπάλα δεν πιαστεί πριν φτάσει στο έδαφος, οι δύο ροπαλοφόροι μπορούν να προσπαθήσουν να κερδίσουν πόντους (τρεξίματα) για την ομάδα τους, τρέχοντας κατά μήκος της πίστας με σκοπό να προστατευτούν ο ένας πίσω από την πτυχή που καταλάμβανε ο άλλος. Κάθε μια τέτοια επιτυχημένη διέλευση και από τους δύο ροπαλοφόρους αξίζει ένα τρέξιμο. Οι ροπαλοφόροι μπορούν να επιχειρήσουν πολλαπλές διελεύσεις ή να επιλέξουν να μην τρέξουν καθόλου. Στην προσπάθειά του να πετύχει τρεξίματα, ο ροπαλοφόρος κινδυνεύει να καεί. Τούτο συμβαίνει όταν οποιοδήποτε μέλος της παραταγμένης ομάδας ανακτά την μπάλα και χτυπά με αυτήν το φράχτη πριν καταφέρει ο ροπαλοφόρος να φτάσει πίσω από την αντίστοιχη πτυχή.

Όταν οι ροπαλοφόροι έχουν ολοκληρώσει το τρέξιμό τους, η μπάλα επιστρέφεται στο σφαιριστή, ο οποίος ξεκινά και πάλι. Ο σφαιριστής συνεχίζει να ρίχνει, κυλά, την μπάλα πάντοτε προς τον ίδιο φράχτη ανεξάρτητα από τις αλλαγές θέσεων των ροπαλοφόρων.

Όταν ο σφαιριστής κυλίσει την μπάλα έξι φορές, συμπληρώνεται ένα όβερ κι ένα άλλο μέλος της παραταγμένης ομάδας αναλαμβάνει καθήκοντα σφαιριστή. Ο νέος σφαιριστής κυλά τη μπάλα προς τον άλλο φράχτη. Όλα τα μέλη της παραταγμένης ομάδας μπορούν να κυλίσουν τη μπάλα όσες φορές επιθυμούν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, αλλά ποτέ σε διαδοχικά όβερ.
Η περίοδος ολοκληρώνεται όταν 10 από τα 11 μέλη της ροπαλοφορούσας ομάδας αποβάλλονται ή σε παιχνίδια περιορισμένου αριθμού όβερ, όταν ο καθορισμένος αριθμός των όβερ έχει συμπληρωθεί (el.wikipedia.org/wiki/Κρίκετ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ντρίπλα επιτόπια (κοντρόλ) και προωθητική.

Στην επιτόπια ντρίπλα ωθούμε την μπάλα με τις άκρες των δακτύλων, με γρήγορες και χαλαρές κινήσεις του καρπού. Στην προωθητική ντρίπλα η ...